Huden og slimhinderne i kønsorganerne er sarte. Derfor er det vigtigt som kvinde at passe på sit underliv. For at mindske risikoen for at få svamp eller udvikle allergier, lyder rådene fra ledende overlæge Annemette W. Lykkebo, Kvindesygdomme og fødsler, Kolding Sygehus, således:

1. Begræns badene

Undlad at vaske dig for hyppigt og brug aldrig produkter med kemikalier. De kan skabe irritation.

2. Vær forsigtig og holde pH-balancen

Det er bedst blot at bruge lunkent vand, men hvis nogle kvinder foretrækker at vaske sig med sæber, er det vigtigt at være opmærksom på, at produkterne ikke ændrer ph-værdi på huden og i skeden. Sker det, vil der komme ubalance i bakteriefloraen. Bliver den for basisk vil bakterier, og svamp trives. Og pas også på med at gnubbe for kraftigt, når du tørrer dig.”

3. Gå ikke i for stramt tøj

Undertøj - og måden det bliver behandlet på - har også stor betydning. Her anbefaler Annemette W. Lykkebo, at kvinder undgår alt for tætsiddende tøj. G-strengs trusser kan irritere, når de skiller kønslæberne - og trusserne skal være af bomuld.

4. Ingen skyllemiddel eller vådservietter

Det er også en god ide at undgå skyllemiddel i vask og droppe daglig brug af trusseindlæg. En ny trend blandt mange kvinder er at bruge vådservietter i skridtet. Lad være med det. De kan udvikle allergi.”