Inkontinens rammer både kvinder og mænd. Blandt danske kvinder er 200.000 ramt men kun 20-30 procent søger læge selvom 70 procent kan blive helt fri for gener. Inkontinens kaldes også ’folkesygdommen man ikke taler om’, og det er der en god grund til. Rigtig mange danskere skjuler lidelsen både for de nærmeste og for den praktiserende læge. Ubehandlet inkontinens påvirker såvel fysisk som social aktivitet, og det er en skam. Der er nemlig rig mulighed for behandling. Urindryp eller stressinkontinens forekommer særligt, når man dyrker sport, griner eller hoster, og problemet er langt mere udbredt end hidtil antaget, viser en undersøgelse foretaget af Epinion. Alligevel er der ikke mange, der taler åbent om det. Det anslås at 400-500.000 mænd og kvinder har problemet i forskelligt omfang. Tallet kan grundet lidelsens tabu være dobbelt så højt.

Urindryp eller stressinkontinens forekommer særligt, når man dyrker sport, griner eller hoster, og problemet er langt mere udbredt end hidtil antaget.

Et unødigt tabu

Over halvdelen i Epinion-undersøgelsen siger, at det værste ved inkontinensen er lugtgener og følelsen af at virke uhygiejnisk - både i forhold til sig selv og ens omgivelser. For 30 procent er generne så store, af det afholder dem fra at deltage i sport og andre sociale aktiviteter, hvor de risikerer lækager, de ikke kan kontrollere.

Ifølge Kontinensforeningen går mange inkontinente med problemerne i op til fem år, før de søger læge og kun tre procent af alle inkontinente er i behandling. Men man snyder kun sig selv, hvis man ikke italesætter problemet f.eks. over for sin praktiserende læge eller andre relevante specialister. Stressinkontinens er, der generer flest, kan afhjælpes med en såkaldt ’contrelle’. Den minder lidt om en tampon, der indføres i skeden. Den kan ikke mærkes eller ses, men den afhjælper urinlækager og giver kvinderne blærekontrollen tilbage, så de kan leve livet på samme vilkår som før inkontinensen.

En fyldt blære kan medføre voldsomt ubehag og problemer med blæretømning kan forårsage infektioner.

Svært ved at tømme blæren?

Kvinder (og mænd) kan også rammes af det modsatte af inkontinens. De kan ikke tømme blæren helt eller urinere overhovedet. En fyldt blære kan medføre voldsomt ubehag og problemer med blæretømning kan forårsage infektioner. Der kan være mange forskellige årsager til problemet, men det er muligt at opnå en bedre blærekontrol med selvkateterisering, hvis man er villig til at tale med sin læge om problemet. Selvkateterisering – eller Ren intermitterende kateterisering (RIK) - er ikke en permanent slange og pose som de fleste nok vil associere til. RIK giver patienten mulighed for at tømme blæren helt med et lille engangsrør (kateter), der indføres i blæren, så urinen løber ud. Det tager tid at mestre teknikken, men med vejledning fra sundhedspersonale, kan du blive i stand til at RIK’e uden hjælp fra andre.

Kilder: Christine Felding, Gynækologisk Klinik samt  www.sundhed.dk, og www.kontinens.dk

Infografik