Det nye er, at vi faktisk ser ud til holde fast i selvforbedringen og pisker os selv rundt i high-performance året rundt med stram styring og selvkontrol. Evigt løberi, endnu en efteruddannelse, de rigtige økoboller, yoga retreats, lactrosefri skyr med chiafrø, pleje af det vigtige netværk og så skal vi lige midt i travlheden huske at sætte tid af til mindfullness. Gad vide om det egentlig er sundt?

I de sidste 5-10 år er der sket et markant tidsåndsskifte; fra passion, store drømme og selvrealisering til selvoptimering og selvkontrol. Set med samfundspsykologiske briller er det ikke så underligt. Vi lever i et turbosamfund, hvor man let kan føle sig under afvikling, hvis man ikke er i konstant udvikling. Ikke mindst finanskrisen har åbenbaret en global, digital, konkurrencepræget verden i hastig forandring, hvor det handler om at være markedsklar fagligt, socialt, fysisk og psykisk!

Muligheder og valg

Det har altid været en eksistentiel udfordring at være menneske; er jeg god nok, vil nogle elske mig, hvad skal jeg leve af? Før i tiden havde vi dog noget stabilt at læne os op af i form af familie, fast arbejde, stabile normer og roller og bag ved det hele, religion. Det kunne givet føles snærende, men der var dog nogle klare rammer omkring et menneskeliv. I dag er livet fuldt af mange spændende muligheder og valg men dermed også mulighed for at blive valgt fra og stå alene. Alt er indtil videre; flydende familier, evigt kompetenceløft, opbrud fra lokalsamfundet i forbindelse med uddannelse og endnu et jobskifte. Der er ikke mange faste pladser eller en bestemt måde at gøre tingene på.

Psykologer taler om, at vi går fra frygt til angst. Frygt handler om en konkret fare som at miste sit job eller blive forladt. Angst er mere diffust; har jeg de kompetencer, der skal til for at klare mig i morgen – er jeg fit og lækker nok til at finde en ny partner igen.

Vi drukner i trends

Så vi løber og løber og kaster os med ildhu over dame- og fittness bladenes nye optimeringsfif, går gluten- og lactosefri og lytter til de nye såkaldte sundhedseksperter og coaches, der kan hjælpe os til at blive en bedre version af os selv. Det handler om stramme balder, stramme kure og stram livsførelse. Vi har fået travlt ikke bare på arbejde, men også i fritiden, hvor vi halser rundt for at perfektionere os selv med ekstremsport, mystiske kure, kosttilskud og måske et lille brystimplantat. Verdens sundhedsorganisationen WHO advarer om, at stressrelaterede lidelser som angst og depression bliver en af fremtidens store udfordringer. Er vi i vores ildhu for at fremstå som sunde i virkeligheden ved at gøre os selv syge?

Ok, beskrivelsen af performanceregimet er nok sat på spidsen, men gad vide om vi i fremtiden vil slække lidt på vores ”sundheds”-iver og i stedet lytte til de officielle eksperters råd om KRAM: Sund Kost, ingen Rygning, mindre Alkohol og mere Motion. Fik vi lidt mindre fokus på vores konstante selvforbedring og blot fulgte en mere afbalanceret levevis, kan det hænde, at vi faktisk fik lidt mere tid til KRAM af vores elskede, vores børn og ikke mindst os selv. Det kunne nok lette det stressende performancepres og ligefrem gå hen og blive rigtigt sundt!