Forkølelse er den allerhyppigste sygdom der findes. Børn bliver gennemsnitligt ramt seks til otte gange årligt. Og her går det særligt ud over de helt små børn op til ca. tre år. Voksne stifter bekendtskab med en snottet næse tre-fire gange om året. Symptomerne kender vi alle: tæthed i næsen, løbe-næse, nysen, hoste og hovedpine er typiske tegn.

Virusinfektion

”Forkølelse skyldes en virusinfektion i næsens slimhinde. Flere end 100 forskellige typer af virus kan forårsage forkølelse,” siger institutleder og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet. ”Tegnene på forkølelse begynder én til tre dage efter man er blevet smittet. Og det er en meget smitsom sygdom, som overføres ved nys og hoste. Mange mener, at C-vitamin kan forebygge forkølelsen. Men det ved vi ikke med sikkerhed. Noget tyder dog på, at C-vitamin kan mindske varigheden og medvirke til at forkølelsen bliver mildere.”

Forkølelse kan kun lindres

En forkølelse kan ikke behandles – man kan ikke slippe af med den ved et snuptag. Men det er muligt selv at lindre generne. Philipp Skafte-Holm: ”Næsedråber eller næsespray kan købes i håndkøb og vil lindre tilstopningen af næsen. Men husk kun at bruge præparaterne i maksimalt en uge. Nogle kan komme ud i et misbrug, fordi det føles dejligt, hvis man har en snæver passage i næsen. Men dråber og spray kan ved længere brug ødelægge slimhinderne. Når man går i seng om aftenen, er det en god idé at hæve hovedgærdet, så hovedet ligger højere end resten af kroppen. Varme drikke kan også ofte lindre. Ved ondt i halsen og hovedpine kan man tage med noget smertestillende håndkøbsmedicin, kodimagnyl eller paracetamol. Ved den almindelige forkølelse er der ingen grund til at kontakte hverken egen læge eller 1813”.

Forkølelse og burhøns

Hvorfor bliver vi oftere forkølet om vinteren? ”Vi kan jo sammenligne os lidt med burhøns. I vinterperioden er vi langt mere og tættere sammen indendørs fremfor at være ude i den fri natur. Derfor er sandsynligheden for at blive smittet langt større.” 

Læs mere: www.sygevoksne.dk og www.sygebørn.dk