Forskningen

Forsøg: Mælkesyregæret rødkløverekstrakts virkning på overgangsaldergener.
I det første af Per Bendix Jeppsens forsøg med rødkløverekstrakt deltog 60 kvinder - alle med kraftige overgangsaldergener. 31 fik ekstrakt, mens 29 fik placebo. Forsøget varede 3 måneder. Kvindernes svedsekretion blev målt med særlige svedkonduktorer over 24 timer, ved start, efter 6 uger og efter 12 uger. Der sås en tydelig gunstig effekt på hedestigningerne hos den behandlede gruppe: En reduktion af svedsekretionen mellem 20 og 80 %. Mere nøjagtigt en gennemsnitlig reduktion af svedmængden med ca. 40 % og antal hedestigningerne med ca. 23%
 
Fermenteringen med mælkesyrebakterier afgørende for effekten
Før de aktive stoffer i urterne kan optages i blodbanen, skal de naturligt bundne glukosemolekyler fraspaltes. Der er essentielt en funktion i vores fordøjelse, men i menneskekroppen er fordøjelsen så hurtig, at mange aktive stoffer passerer ufordøjede gennem vores system. Mælkesyrebakterierne lever af at fraspalte glukosen, og derfor er de aktive stoffer i urterne ikke bundet til glukose - og kan derfor optages direkte i blodbanen. 

Per Bendix Jeppsen, lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, var lidt skeptisk, da han første gang hørte om en fynsk landmands eksperimenter med rødkløver, som han bad dem kigge på. Han er ikke generelt skeptisk over for planteekstrakter, som han har forsket i gennem en årrække, men han kendte ikke til rødkløvers egenskaber i forhold til kvinders overgangsalder og osteoporose.

Fermenteringen afgørende for effekten

Noget af det afgørende for landmandens resultater med rødkløveren skyldtes blandt andet det økologiske landbrug, hvor man ikke benytter tilsætningsstoffer, men udelukkende naturlige ingredienser til konserveringen. Per Bendix Jeppesen og kollegerne begyndte at analysere og opdagede hurtigt, at fermenteringen – gæringen – er afgørende for optagelsen i kroppen.

”Genetiske faktorer spiller også en rolle, men man ved, at omfanget af knogleskørhed er mindre i Asien, hvor de spiser en meget fermenteret kost. Ved fermenteringen nedbrydes rødkløveren, så ekstrakten bedre kan optages i kroppen. Vi testede kvinderne ved hjælpe af en ny målemetode, så vi også kunne registrere påvirkninger om natten. Der var 60 kvinder i to grupper, hvoraf den ene gruppe fik placebo,” fortæller han og påpeger, at fermenteringen også gør, at ekstrakten kan holde sig i 12 måneder og desuden påvirker tarmfloraen, så kvinderne får bedre fordøjelse.

Positiv påvirkning af knoglestrukturen

Resultaterne pegede også på en påvirkning af knoglestrukturen, som er en konsekvens af overgangsalderen, hvor mange kvinder mister en del af deres knoglemasse. Umiddelbart var den eneste registrerede bivirkning en temmelig bitter smag af ekstraktet, hvorfor man også arbejder på en tabletform. ”Når man behandler kvinder i overgangsalderen med østrogen kan der som nævnt være bivirkninger, men rødkløverekstrakten binder sig primært til den ene receptortype, beta, som påvirker knoglevævet, hjernen og det muskulære system. Dermed sænkes risiko for knogleskørhed og negativ påvirkning af brystvævet,” siger Per Bendix Jeppesen, der understreger, at overgangsalderen kan være en stor belastning for 3 ud af 4 kvinder, der har mange gener. De lider af voldsomme og pludselige hedeture, dårlig søvn, stress, angst, depression, som i sidste ende kan føre til hjertekarsygdomme.

Flere gode resultater

Rødkløverekstrakten ser ud til at være et vigtigt middel på markedet. Det er allerede tilgængeligt i form af et aktivt kosttilskud, man kan tage uden risiko for væsentlige bivirkninger, siger Per Bendix Jeppesen og peger desuden på andre områder, hvor rødkløverekstraktens egenskaber kan komme til gavn: ”Det gælder blandt andet kvinder, der får fjernet  æggestokkene, som er med til at producere østrogen. De kan benytte rødkløverekstrakten som et alternativ. Der er dokumentation for, at en forbedret østrogenproduktion medfører mere af det gode kolesterol, som er en vigtig faktor til kroppens modarbejdelse af hjertekarsygdomme.”