Voksne bliver i gennemsnit forkølede en-to gange om året, mens det sker to-fire gange for børn. Småbørnsforældre udgør den største risikogruppe, og kvinder bliver ikke hyppigere forkølede end mænd. Forkølelsesbehandling findes ikke. Det er de kolde fakta om en rigtig 'træls' folkesygdom. De fleste forkølelser sker om vinteren, og det skyldes ikke kun de lavere temperaturer.

Kulde i sig selv giver ikke forkølelse. Man bliver kun forkølet, hvis man bliver udsat for et virus.

”Kulde i sig selv giver ikke forkølelse. Man bliver kun forkølet, hvis man bliver udsat for et virus. Så hvis man sidder alene i normal beklædning i isnende kulde på indlandsisen, bliver man ikke forkølet, for det kræver simpelthen menneskelig interaktion,” siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi, Københavns Universitet.

Spredningen af forkølelse kan skyldes skødesløs hygiejne, f.eks. med at vaske hænder eller nys og host direkte ud i luften.

”De hyppige forekomster af forkølelse i vinterhalvåret skyldes især, at vi er meget indendørs og mange mennesker sammen i tæt kontakt, f.eks. i offentlig transport. Endvidere overlever et virus bedre ved lave temperaturer,” siger han.

Forkølelse og slim i halsen

Ved forkølelse får man tit slim i halsen. I forvejen bliver der – som navnet antyder – produceret slim i slimhinderne, og produktionen stiger ved forkølelse.

”Når der kommer et virus ind og i kontakt med vores celler, giver det irriterede slimhinder, da der afgives signaler i form af hormonlignende substanser og slimproduktionen øges, foruden at der siver yderligere væske ud fra slimhinderne,” forklarer Allan Randrup Thomsen.

Forkølelse går over af sig selv, og der er ingen effektive lægemidler mod forkølelsesvirus. Intet helbreder forkølelse, og der er ingen midler med en dokumenteret forebyggende effekt.

Forkølelsesbehandling med antibiotika og penicillin kan man godt glemme. Det virker ikke og har ingen effekt.

”Forkølelsesbehandling med antibiotika og penicillin kan man godt glemme. Det virker ikke og har ingen effekt. Det er vigtigt at understrege, og vi kan kun skære ned på antibiotikaresistens ved at stoppe fejlforbruget,” slår Allan Randrup Thomsen fast.

Selv om forkølelse ikke kan behandles, så kan man være med til at hindre yderligere spredning ved at blive hjemme, mens der er mest sekret.

Bliv hjemme

”Der er ingen grund til at føle sig som helt ved at gå på arbejde. Det bedste man kan gøre - ved sig selv og over for kolleger og medmennesker - er at blive hjemme i to-tre dage; også selv om forkølelse og ondt i halsen normalt ikke kræver, at man er sengeliggende,” siger Allan Randrup Thomsen.

Så den eneste kur mod forkølelse er at lade tiden gå, men i den tid kan man dog lindre lidt på tilstanden.

Varme drikke som f.eks. mælk med honning er godt, også til børn. Og lidt rom i til de voksne. Det skader i hvert fald ikke.

”Ved stoppet næse kan man f.eks. bruge næsespray eller -dråber i begyndelsen af forløbet. Det giver luft i næsen, men brug det kun i tre-fire dage. C-vitamin har ingen dokumenteret effekt, men til forebyggelse kan det være en god idé med tilskud af D-vitamin i form af en almindelig vitaminpille,” siger han og tilføjer, at også varme drikke som f.eks. mælk med honning er godt, også til børn.

”Og lidt rom i til de voksne. Det skader i hvert fald ikke,” som han bramfrit tilføjer.

Forkølelse er værre for børn

Ekstra lindring kan være vigtigt for børn, der oplever forkølelse og banale luftvejsinfektioner voldsommere end voksne.

”Det skyldes hulrummene i kraniet, der jo er mindre hos børn. En forkølelse gør, at de mindre kanaler nemmere lukker til, og det virker voldsomt for børn og kan lede til efterfølgende bakteriel infektion. Børns forkølelse varer typisk også længere,” siger Allan Randrup Thomsen.