Fakta

  • Herhjemme dør der hver tredje dag en kvinde af livmoderhalskræft.
  • I løbet af en kvindes liv er der mellem 80 og 90 procent risiko for at få HPV-virus.
  • Et år efter en piges seksuelle debut, så har mellem 75 og 80 procent fået HPV-virussen. De fleste slipper af med den igen.
  • Det er især unge mellem 18 og 25 år, der får virussen. Helt op til 25 procent af alle kvinder på 25 år har virussen.
  • Fire ud af ti HPV-udløste cancertilfælde rammer mænd. Det drejer sig om peniscancer, analcancer og hoved- og halscancer.

Der skal ikke mere end én ny seksuel partner til, før risikoen for at få HPV-virus tredobles. Derfor er single kvinder, der går på jagt på nettet efter en ny kæreste, især udsatte. Mænd er nemlig såvel som kvinder smittebærere af virussen og giver den videre til sine sengepartnere. "Kvinder, der ikke beskytter sig selv, er i høj risiko for at blive smittet med virussen. Det er ikke til at spøge med, da virussen kan skabe celleforandringer i livmoderhalsen, som kan føre til kræft senere i livet," siger Erik Søgaard-Andersen, specialansvarlig overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Aalborg Hospital, og klinisk lektor på Aarhus Universitet.

Overhængende risiko

Der er flere typer af HPV-virussen. Nogle kan føre til vorter på ansigt og hænder, og andre kan give vorter på kønsdelene. Men den mest udbredte form for HPV-virus er den, der kan skabe celleforandringer og livmoderhalskræft. "Desværre ser vi flest infektioner af den farlige type HPV-virus. Men det ender langt fra altid i kræft. Risikoen for at en kvinde udvikler livmoderkræft gennem et liv er på én procent. Til gengæld er risikoen for at blive smittet med HPV-virus mellem 80 til 90 procent," siger Erik Søgaard-Andersen.

HPV-vaccine

Lige nu er der ikke bevis for, at virussen kan behandles medicinsk. Til gengæld kan man forebygge virussen gennem en vaccination, der automatisk tilbydes piger mellem 12 og 18 år gennem børnevaccinationsprogrammet. Kvinder, der er ældre end 18 år gamle, må selv købe vaccinen på apoteket, hvis de ønsker at blive beskyttet mod den kræftfremkaldende virus. Udover vaccinationen, så screenes kvinder også for den farlige HPV-virus og for at holde øje med, om de har celleforandringer i livmoderhalsen. Kvinder med lette celleforandringer og HPV-virus opfølges nøje. "Vaccinationen er helt uproblematisk, og chancen for bivirkninger er meget, meget små. Så man kan altså sagtens få den her vaccine helt ubekymret," siger Erik Søgaard-Andersen.