Inkontinens er stadig en stærkt tabubelagt lidelse. Derfor venter mange kvinder alt for lang tid, inden de taler med en læge og bliver udredt.

En af forklaringerne - som dog ikke er evidensbaseret - kan ifølge sekretariatschef Aase Randstoft, Kontinensforeningen, lyde således:

”Vi er blevet opdraget til som tre-fire årige at smide bleen. Når det sker, får vi ros. Kan man så pludselig ikke holde på vandet som voksen, vælder skammen og skylden op i mange kvinder.”

Fødsler er den helt store synder, når det gælder kombinationen inkontinens og kvinder. Efter at have født, flytter fokus fra kvinden til barnet og mange bebrejder sig selv, at de ikke får lavet de nødvendige knibeøvelser. Men det er en god idé at kvinder før, under og efter graviditeten træner deres bækkenbundsmuskler. Når musklerne er stærke, kan man klare mange ting.

Fang symptomerne tidligt

”Forebyggelse er en stor pointe. Gå hurtigt til lægen og få en diagnose, lige så snart generne indfinder sig. For mange er det ikke særlig sexet at sige til deres læge, at de tisser i bukserne. Forklar i stedet problemet med ordene: Jeg har blæreproblemer efter en fødsel. Jo hurtigere kvinderne tager aktion, desto hurtigere bliver der fundet en løsning. Inkontinens er ikke en lidelse, man bare skal lære at leve med. Alle har krav på en udredning og der findes en bred vifte af behandlinger. Men kvinderne er selv nødt til at komme ud af busken og forstå, at inkontinens er tegn på at noget er galt i kroppen. Så drop al skam og skyld,” siger Aase Randstoft.

Vær opmærksom på de første ændringer i dit vandladningsmønster og kig på dine drikkevaner.

For at fange symptomerne på inkontinens tidligt, er det vigtigt at være meget bevidst omkring sin kropsfunktion. Kvinder skal lytte til deres krop.

”Vær opmærksom på de første ændringer i dit vandladningsmønster og kig på dine drikkevaner. Alt det overdrevne vandsjaskeri ødelægger blæren. I vores klima er halvanden til to liter væske om dagen alt rigeligt. Man behøver ikke have to liter vand med for at købe ind i Netto. Smid den sutteflaske væk.”

Også hårde sportsformer kan være skyld i inkontinens, ligesom KOL-patienter, der hoster meget, kan opleve inkontinens. Det handler ganske enkelt om pres og tryk fra bughulen.

Men indtil man kommer i behandling, findes der flere forskellige hjælpemidler af kvalitet til at gøre hverdagen med inkontinens nemmere.

”Bind, bleer og katetre er de mest velkendte hovedgrupper af hjælpemidler til kvinder. For at finde den bedste løsning er det en god idé at søge råd og vejledning hos fagfolk. Men kvinderne skal være opmærksomme på, at syv ud af ti der er i behandling, kan helbredes.”

For yderligere informationer www.kontinens.dk

 

 

Fakta om Inkontinens

Tre typer urin-inkontinens

Ved stress-inkontinens er der utæthed for urin ved fysisk aktivitet som f.eks. løb, løft, hop, host, grin og nys.

Urge-inkontinens defineres som følelse af en bydende trang til at lade vandet. Mange har svært ved at nå på toilettet i tide.

Overløbs-inkontinens kan skyldes, at man gennem længere tid har ignoreret kroppens signaler om at lade vandet og derved har oparbejdet en stor og slap blære. Man oplever oftest en sivende inkontinens.

Forskellige behandlingsmetoder

Der findes en bred vifte af behandlinger - afhængig af hvilken type inkontinens, du har. Det er derfor vigtigt at få stillet den korrekte diagnose. Din aktive deltagelse er en væsentlig og vigtig del af hele udredningen.

 • En slynge i form af et bånd indlægges under urinrøret (oftest ambulant operation)
 • Pacemaker både til urin- og afføringskontinens (der foretages først en testperiode)
 • Placering af fyldstof i urinrøret (kaldes bulking)
 • Injektion af botox i blærevæggen
 • Bækkenbundstræning ved fysioterapeut
 • Blæretræning ved inkontinensspecialister
 • Lokal østrogenbehandling (kvinder over 50)
 • Medicin (oftest til overaktiv blære)
 • Livsstilsændring (væskeindtag, toiletvaner, kostvaner, motion og rygning)

Forsigtige cirka tal

 • 150.000 mænd har urin-inkontinens.
 • 200.000 kvinder har urin-inkontinens.
 • 120.000 voksne har afføringsproblemer.
 • 50.000 børn og unge fra fem+ har dag- og natlig urin-inkontinens samt afføringsinkontinens.

 

Kilde: Kontinensforeningen – www.kontinens.dk