For at komme ud af den dårlige vane, kan du opsøge en psykolog eller psykoterapeut med erfaring i spiseadfærd, som kan hjælpe dig af overspisningsproblemet. De fleste ved godt, hvad der skal til for at tabe sig, men har bare svært ved følge rådene i praksis. De oplever typisk problemer om aftenen, både ved aftensmad og frem mod sengetid. Det er særligt, når vi er trætte, at der er behov for belønning og hygge og det får især vores følelser til at påvirke vores spisevaner i negativ retning.

Maden er et fix

Autoriseret psykolog Christina Villendrup Lynge modtager dagligt personer med overvægtsproblemer i sin klinik. Hun møder både dem, der har 5-10 kg for meget, og dem som skal smide 60-70 kg. Hun fortæller, at der er flere faktorer, som er fælles for gruppen. ”Det at spise kalorierige lækkerier på bestemte tidpunkter opleves af mange kvinder som en slags afhængighed. Det føles som et fix, der giver os tryghed, ro, glæde eller trøst og som for en stund får os at glemme den stress, der er i vores liv”.

Samtaleterapi virker

Hos GoMentor.dk oplever mentor Claus Kaaber et stigende antal kvinder, som ikke ved, hvordan de skal komme deres overspisning til livs. ”Vi kan se, at kvinderne nu har fået øjnene op for, at samtaleterapi kan være et vigtigt element i vægttabsprojekt, men vi kan også se, at de ikke ved, hvor og hvordan de finder den rigtige samtalepartner med speciale indenfor overspisning og vægttab”, udtaler han.

Det at spise kalorierige lækkerier på bestemte tidpunkter opleves af mange kvinder som en slags afhængighed. Det føles som et fix, der giver os tryghed, ro, glæde eller trøst og som for en stund får os at glemme den stress, der er i vores liv.

Ny strategi for selvomsorg

Når Christina Villendrup Lynge møder overvægtige klienter i sin praksis hjælper hun dem med at ændre de uhensigtsmæssige vaner og strategier de har fået oparbejdet. ”De har stadig brug for glæde og ro, men den skal fremover findes på andre måder end ved at spise lækkerier. Det handler ofte om at give sig selv omsorg, og lære at håndtere især negative følelser på en ny og bedre måde end at spise”.

Trøstespisning

En af Christina Lynges klienter har beskrevet overspisningen sådan: ”Når børnene er puttet går jeg automatisk ud i køkkenet og anretter en tallerken med lækkerier, som jeg tager med ind foran fjernsynet og spiser på 5 minutter. Og det er altid slik, chips og kager, som jeg hælder indenbords. Det er ikke særlig gennemtænkt og det er ikke fordi jeg er sulten, men jeg må bare have det”, fortæller klienten til hende. Andre klienter beretter om svære opvækstvilkår med for eksempel misbrug i familien, svigt, belastende oplevelser og mobning. Omstændigheder som har givet en indre smerte hos personen, der ikke har set andre muligheder for at undgå smerten end trøste sig med slik og mad. ”Det har ikke nødvendigvis været en bevidst løsning, men med tiden er slik måske blevet ”en god ven”, som faktisk hjalp lidt indeni, når man havde det svært”, fortæller Christina Lynge.

Find ind til årsagen

Behandling af en overspisning foregår ved at klarlægge, hvilke uhensigtsmæssige spisevaner vedkommende har tilegnet sig gennem livet og af hvilke årsager. ”Ved at finde og anvende nye strategier, kan personen opfylde sine følelsesmæssige behov på en ny og anderledes måde uden overvægt som bivirkning”, fortæller hun afslutningsvis.