Salt virker. Men det er vigtigt at have det rigtige saltindhold i vandet, når næsen skal skylles.

Når slimhinderne bliver irriteret, får du slim i halsen. Det skyldes, at der er opstået en betændelsesreaktion, som giver varme, rødme og hævelse af slimhinderne.

Vi kender alle symptomer som tilstoppet næse og hoste. Et klart signal om at en forkølelse har ramt.

Men der er faktisk flere ting, du selv kan gøre for at lindre tilstanden.

”Kamilledamp fra kamillete virker lægende, virus- og inflammationshæmmende samt bakteriedræbende,” siger speciallæge og sundhedskonsulent Carsten Vagn-Hansen. Der er dog også en anden helt enkel spiller på banen, som alt for mange overser – nemlig salt.

”Salt virker. Men det er vigtigt at have det rigtige saltindhold i vandet, når næsen skal skylles. Den rigtige sammensætning lyder på en spsk. salt til en liter lunkent, kogt vand eller i mindre målestok en tsk. til et almindeligt glas vand. Folk skal så stikke næsen ned i vandet med salt og suge godt ind for derefter at spytte ud igen. Det renser for støv og smitte, løsner slimet i halsen samtidig med at det lindrer, så man ikke føler den store irritation i slimhinderne. Faktisk er salt og vand også en gavnlig løsning, for folk der lider af irriteret hud. Så skal der lægges et omslag med salt og vand på det ramte hudområde.”

Vil man ikke stikke næsen ned i en spand med vand er det muligt at købe en saltinhalator på apoteket.

Her er jo tale om et gammelt husråd, som koner og husmødre havde styr på for generationer siden.

”Her er jo tale om et gammelt husråd, som koner og husmødre havde styr på for generationer siden. Dengang var brugen af havsalt en almindelig ting – nærmest folkeeje. I dag styrter vi til læge og på apoteket i det øjeblik, vi har gener og begynder at nyse og hoste.

Salt gør, at vi får det bedre midt i en forkølelse. Vi bliver hurtigere raske og 'kuren' sørger for, at vores slimhinder har det bedre.

Når det er sagt vil jeg altid anbefale, at man samtidig tager et ekstra tilskud af C- og A- vitamin.”