Heldigvis er livmoderhalskræft en af de sygdomme, man effektivt kan beskytte sig mod. Ikke mindst på grund af HPV-vaccinen, der kan forebygge ca. 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. Med kombinationen vaccination og screening kan vi stort set udrydde sygdommen her i landet.

HPV-vaccinen virker

Kurven for forstadier til livmoderhalskræft er knækket, efter at man i Danmark indførte gratis HPV-vaccination til piger og unge kvinder. En ny stor undersøgelse viser, at langt færre piger og unge kvinder får forstadier til livmoderhalskræft, efter at de er vaccineret.

Gratis HPV-vaccination

HPV-vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet, som nu er udvidet, så piger fra 12-årsalderen kan blive HPV-vaccineret, indtil de fylder 18 år. I 2014 og 2015 har piger årgang 1993-1997 igen mulighed for at blive gratis vaccineret.

Husk at gå til screening

Screening for livmoderhalskræft er stadig vigtig – også selvom man er vaccineret. Vaccinen virker mod de typer HPV, der er skyld i flest tilfælde af livmoderhalskræft – men ikke alle. Derfor er det vigtigt, at man også deltager regelmæssigt i screening.

Læs mere på cancer.dk og vidunderlivet.dk