Urindryp forekommer særligt, når man dyrker sport, griner eller hoster, og problemet er langt mere udbredt end hidtil antaget, viser en undersøgelse foretaget af Epinion. Alligevel er der ikke mange, der taler åbent om det. ”Hidtil har vi talt om 400-500.000 mænd og kvinder, som har problemet i et eller andet omfang. Det overrasker mig ikke, hvis det faktisk er dobbelt så mange, som føler det som en af dagligdagens gener,” siger overlæge Susanne Axelsen, formand for Kontinensforeningen og specialist på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital, Skejby. ”Desværre er det et problem, som vi ikke taler om. For de fleste kan det afhjælpes, selv for dem, der har det i svær grad,” fortsætter hun og understreger, at problemer med at holde tæt som regel ikke er en sygdom.

Frygt for det uhygiejniske

Over halvdelen i Epinion-undersøgelsen siger, at det værste er lugtgener og følelsen af at virke uhygiejnisk - både i forhold til sig selv og ens omgivelser. ”For nogle er generne så store, af det afholder dem fra at deltage i sport og andre sociale aktiviteter, hvor de risikerer at dryppe uden at kunne kontrollere det,” siger Susanne Axelsen. Ifølge Kontinensforeningen er problemet med urindryp og efterdryp et af de mest tabubelagte emner inden for sundhed og hygiejne.

Knibeøvelser kan hindre urindryp

”Optræning af bækkenbunden bl.a. med knibeøvelser kan hjælpe langt de fleste”, siger fysioterapeut Laila Breum fra Gynobs Klinik. Det handler om at lære at bruge sine bækkenbundsmuskler rigtigt, og det hjælper cirka 60-70 procent af dem, der har problemet. Hvis det ikke hjælper, eller hvis man simpelthen bare ikke har tid og overskud til at lave øvelserne, kan man for at undgå lugtgener bruge sprayen Exurin, der kan sprayes direkte på tøjet.

Gode råd mod urin- og efterdryp

  • De fleste kvinder får efter en fødsel en slap bækkenbund, og det kan give urindryp. Bækkenbunden kan trænes op igen med knibeøvelser.
  • Overdriv ikke dit vandforbrug. Man har kun behov for to liter væske om dagen, og drikker man mere end det, kommer nyrerne på overarbejde. Læs mere på www.kontinensforeningen.dk
  • Ved urindryp kan man spraye med Exurin direkte på undertøjet for at undgå lugtgener.
  • Ved alvorlige problemer med vandladningstrangen kan der være tale om inkontinens, og man bør søge læge.