I min verden er det vigtigt, at sundhed er sjovt, smagfuldt og let at efterleve. Jeg vil gerne vise omverdenen, hvor let det kan være at være sund. Forsøg ikke at fokusere så meget på kalorier, men i stedet på at du udskifter de usunde ingredienser med de sunde af slagsen.

For mig handler sundhed om balance – at finde en balance imellem at være sund og samtidigt nyde livet. Det er muligt at gøre begge dele. Sundhed handler også om at give slip på kontrollen og på at omfavne livet og elske dig selv fra top til tå, indefra og ud. Det er for de fleste mennesker en længerevarende proces, og ikke blot noget man lærer fra den ene dag til den anden.

Den eneste person vi bør sammenligne os selv med er os selv

Livet er så kort og så kostbart. Hvorfor skulle vi bruge vores liv på at gå og hade os selv og aldrig være tilfredse, aldrig nyde nuet 100 procent? Vi søger konstant efter forbedring. Det er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting altid, da det kan få os til at arbejde hårdere, få os til at fortsætte på vores vej mod målet, og få os til at overskride grænserne – Dermed holde vores motivationsfaktor høj. Men det er samtidigt vigtigt at bevare realitetssansen, og være realistiske omkring vores selvopfattelse og vores mål. Mange mennesker sammenligner sig selv med andre. De fleste glemmer dog, at vi alle er individuelle. Vi er alle vidt forskellige, og gudskelov for det. Den eneste person vi bør sammenligne os selv med, er os selv. Lad ikke de sociale medier og magasinernes forsidebilleder bestemme hvad idealet er. Hvorfor findes der kun 1 ideal? Hvorfor kan vi ikke bare omfavne mangfoldigheden blandt os mennesker? Jeg finder det fuldstændigt fantastisk, at vi alle er skabt så forskellige.

Ægte skønhed er at være sund helt indefra og ud

Jeg foretrækker at tænke og sige at ægte skønhed er at være sund helt indefra og ud, og ægte sundhed er at elske sig selv indefra og ud. Der er intet smukkere, end et menneske der stråler af mental sundhed og balance. Sundhed er i min verden ikke en diæt, sundhed er ikke fanatisme, sundhed er på ingen måde en straf! Sundhed er et valg – et godt valg. Sundhed er en livsstil. Sundhed er med til at skabe indre ro og balance i krop og sjæl. Der eksisterer ikke blot én vej til sundhed, der findes utallige. Der findes lige så mange meninger, filosofier og løsninger, som der findes mennesker. Det er kun os selv der kan definere hvad sundhed er for os. Min balance, er ikke nødvendigvis den samme balance for andre.

Jeg føler mig sund, når min krop og mit sind er i balance. Når min mave er mæt, min krop og hjerne fyldt med overskud og energi, når min krop er funktionel og stærk, når jeg er smertefri og trives i min krop. Jeg føler mig sund, når jeg træner, fordi det er sjovt.

Jeg ser utallige piger og kvinder, der er besatte af deres egne spejlbilleder. Jeg oplever stadig meget selvhad og negativitet over for deres utroligt smukke kroppe

Slip kontrollen, og find din balance – Du behøver blot være bevidst

Lige nu oplever vi en større ekspansion og voldsomt boom i fitness- og træningsverdenen. Samfundets kropsideal har udviklet sig fra værende ’Size Zero’ til ’Six Pack’. Personligt mener jeg, at idéen om at være sund og trænet og spise sundt er rigtigt god.

Desværre har denne nye trend medført en ny måde at være for kontrolleret på. Jeg ser utallige piger og kvinder, der er besatte af deres egne spejlbilleder. Jeg oplever stadig meget selvhad og negativitet over for deres utroligt smukke kroppe. Jeg ser dagligt mennesker, der er besatte af kalorie- samt makrotælling. Det daglige madindtag logges flittigt ned til den mindste detalje. Bør vores liv virkelig være kontrolleret og styret af kalorieregnskaber? Rent logisk og matematisk set, er det et regnestykke der skal gå op, svarende til vores mål med vores kroppe, men det bør ikke ende op i en besættelse og en kontrol, der overtager vores liv.

Forfærdelige skyldfølelse

Alt for ofte fyldes vores sind af den forfærdelige skyldfølelse, og denne skyldfølelse spiller ofte en væsentlig rolle i at bestemme dagens humør og mindset. Det er godt at være bevidst omkring kalorierne, da man sagtens kan blive snydt, lige såvel som alle de skjulte E-numre, sukker og salt indhold i diverse madvarer. F.eks. er der mange der drikker op til 4-5 Kaffe Latte om dagen på jobbet – allerede dér indtager man et sted mellem 350-450 kcal. Så på den måde kan det være fint at være bevidst.

Personligt foretrækker jeg ikke at tælle kalorier. Jeg har ikke talt en eneste kalorie i mange år. I min verden er én kalorie ikke blot én kalorie. 100 kalorier chokolade er bestemt ikke det samme som 100 kalorier grøntsager eller kylling. For eksempel har kalorier fra mættet fedt ikke den samme virkning på kroppen som protein har.

Hvis en person skejer ud i et kalorietæt måltid, så skipper personen ofte et måltid eller spiser langt færre kalorier resten af dagen, for at holde sig inden for det daglige kalorieloft. Hvis dette er tilfældet og resultatet af at føre kalorieregnskab, synes jeg idéen ødelægger mere end den gavner.

Jeg vælger at leve det frie liv

Jeg har bevidst valgt IKKE at inkludere kalorier og tal i mine opskrifter og i min kogebog. Dette er imod min filosofi og jeg har simpelthen mødt for mange mennesker i mit liv der lider under at være fanget i et ’kalorieforskrækket fængsel’. Jeg har mødt alt for mange der har udviklet forskellige former for spiseforstyrrelser eller forstyrrede opfattelser af sund livsstil.

Jeg foretrækker personligt, at leve efter, at vælge de sunde ingredienser og råvarer, med et sundere næringsindhold, som kroppen vil kunne bruge til noget, i stedet for blot at tælle kalorier

Jeg mener, at vi bør slippe en smule af den mentale kontrol, der medfører den ubehagelige skyldfølelse. Jeg oplever alt for mange, der mister modet, når de føler, at de ’falder i’ eller ’skejer ud’ fra deres kalorieregnskab eller strikte diæt. Dette får dem ofte til at tænke ’Så kan det hele være lige meget’, eller ’jeg starter på kur i morgen’ eller lign. og dermed lader den ene ’udskejelse’ være en invitation til endnu flere af slagsen, og i sidste ende medføre en forstærket skyldfølelse. Det er en ond cirkel. Jeg siger ikke, at alle føler og tænker således, men mange gør. Det er uhyre vigtigt, at vi fokusere mere på den mentale sundhed.

Jeg foretrækker personligt at leve efter at vælge de sunde ingredienser og råvarer, med et sundere næringsindhold, som kroppen vil kunne bruge til noget, i stedet for blot at tælle kalorier. Hvis du skal tælle noget, bør det i stedet være makroer, og dermed fokusere på at finde den rette balance og fordeling af protein, kulhydrater og fedt, der virker for dig og understøtter dine mål. Nogle responderer på en kost med fokus på high-fat/low carb, andre omvendt, og nogle er det noget helt tredje. Hvis du er i tvivl om hvilken balance, der vil fungere godt for dig, vil jeg anbefale dig en professionel, med erfaring og ekspertise inden for området.

Jeg vælger at leve det frie liv, hvor ingen idealer bestemmer over mit værd, hvor min levevej er bestemt ud fra hvornår jeg trives bedst. Det vigtigste for mig, er i sidste ende at være glad, beskæftige mig med det jeg brænder for i livet, og nyde alle de små øjeblikke i mit liv.