Det er basal børnelærdom, at man får huller i tænderne, hvis man undlader at børste tænder. Men rent faktisk er det kun toppen af det isbjerg af problemer, der kan blive en realitet, hvis man nedprioriterer sin mundhygiejne, fortæller Elisabeth Gregersen, der er formand i Dansk Tandplejerforening.

Bakterierne kan sprede sig gennem blodet og skabe betændelse andre steder i kroppen.

”Mange tænker slet ikke over, at der en sammenhæng mellem infektioner i munden og infektioner andre steder i kroppen. Naturligvis vil dårlig mundhygiejne oftest komme til udtryk i form af huller i tænderne eller paradentose i tandkødet, men hvis man ikke får den tilstrækkelige behandling, kan det få vidtrækkende konsekvenser. Bakterierne kan nemlig sprede sig gennem blodet og skabe betændelse andre steder i kroppen, og det højner for eksempel risikoen for at få hjertekarsygdomme og gigt ganske betragteligt," siger hun.

De ældre slækker mest på mundhygiejnen

Det er især ældre, der er i risikozonen for de alvorlige følgesygdomme, og derfor ærgrer det Elisabeth Gregersen, at det også er de ældre generationer, der er dårligst til at tage vare på deres mund og tænder. ”Langt de fleste unge herhjemme har rigtig sunde tænder som følge af tilknytningen til den kommunale tandpleje, og for de fleste holder det da også ved i mange årtier. Men når vi ser på de grupper og generationer, som ikke har haft fået tandbørstning og ind med modermælken, så bliver mundhygiejnen nedprioriteret, simpelthen fordi de ikke er klar over, hvor alvorlige helbredsmæssige konsekvenser det kan have," siger hun.

Sådan passer ud bedst på dine tænder

Heldigvis er det ikke ligefrem nogen umulig opgave, at opretholde en sund mund. Det er spørgsmål om gode vaner, understreger Elisabeth Gregersen. ”Ikke overraskende handler det om at børste sine tænder helt rene to gange om dagen. Ved at fjerne madresterne, tager man 'foderet' fra bakterierne, der ellers har fremragende forhold i en varm og fugtig mundhule. Mellemrumstandbørste og tandtråd er også vigtigt, og så er det vigtigt at få råd og vejledning hos sin tandplejer, som indkalder efter det behov den enkelte person har for forebyggende og behandlende tandpleje."