Billede: Jumpstory

Hvor Langt Er Et Maraton? Se Hvor Langt Du Skal Løbe

Et maratonløb er i dag på 42,195 km. Men så lang har distancen ikke altid været. Et maratonløbs distance har gennem årene ændret sig, men er i dag fastsat af det internationale atletikforbund, IAAF, med en officiel distance.

Maratonløbet stammer fra antikkens Grækenland, hvor det er opkaldt efter soldaten Phidippedes, der løb fra byen Marathon til Athen for at fortælle om sejren i krigen perserne. 

Fastsat længde

Afstanden mellem Marathon og Athen er dog kun 40,5 km., så hvordan er et maratonløb i dag blevet 42,195 km?

Det første maratonløb, som vi kender det, blev løbet i 1896 ved de første Olympiske Lege i Athen. Distancen var her på 40 km. Distancen ændrede sig ved de efterfølgende løb, mens det for første gang var 42,195 km ved OL i London i 1908.

Distancen fortsatte efterfølgende med at variere i de efterfølgende år, indtil det internationale atletikforbund, IAAF, i 1921 fastsatte en officiel distance. Her blev udgangspunktet distancen fra OL i London i 1908, som siden har været den distance et maratonløb har haft.

Ved de forskellige udgaver af OL op til 1921 havde der været seks forskellige distancer, så et maratonløb havde været mellem 40 og 42,75 km.

Kenyaneren Eliud Kipchoge løb i 2019 som den første nogensinde et maratonløb på under to timer, da han satte en uofficiel verdensrekord med tiden 1.59.40.

Grænsen på de to timer blev i mange år anset for værende umulig at nå, men det er altså lykkedes. Da Spiridon Louis vandt det første maratonløb ved OL i 1896, løb han de 40 km i tiden 2.58.50. 

Tak til avXperten

Vi takker til sidst avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop finder du et gigantisk udvalg af elektronik samt tilbehør til elektronik, se hele udvalget her: https://www.avxperten.dk/.

kvindershelse.dk