”Mit mantra til kvinder i overgangsalderen lyder kort og godt: Du får ikke hjælp medmindre du beder om den.” Gynækolog Christine Felding oplever gang på gang, hvordan 'rynkerne forsvinder' hos de kvinder, der har lagt våbnene og endelig opsøger en gynækolog og dér får øjnene op for at deres meget ubehagelige gener kan behandles.

De fleste kvinder får gener

Hedeture er den mest almindelige gene. 75 procent af kvinder i overgangsalderen døjer med problemet især om natten og vågner flere gange op badet i sved. Andre slås med hedeturene hver halve time hele døgnet og har ingen livskvalitet. 50 procent lider under tørre slimhinder, som giver svie, kløe, blødning og smerter ved samleje. Blærebetændelse og inkontinens rammer også mange kvinder, ligesom risikoen for hjertekarsygdomme og knogleskørhed øges, fordi østrogenet forsvinder. Og så kan humørsvingninger spille enhver kvinde et puds.

”Når kvinderne kommer til mig med attituden, ”det her vil jeg ikke finde mig i”, giver jeg dem hormoner, som de skal prøve i tre måneder, for derefter at vende tilbage og fortælle om deres livskvalitet er forbedret. Det er den altid. Og lad mig slå fast én gang for alle: hormonbehandling giver ikke brystkræft, med mindre man bruger dem i adskillige år. Men mange kvinder skal kun have hormoner i et par år. Det har taget meget lang tid at slå den myte ihjel. Kvinderne får det bedre og der kommer hele tiden nye produkter frem med færre og færre bivirkninger, som f.eks. gel og plaster. Der er stor nytænkning på området. Og så bliver manden gladere.”

Indlægssedlen skal bruges i pejsen

Netop de tørre slimhinder er ifølge Christine Felding et af de største tabuer omkring kvinders overgangsalder. Det problem åbner de færreste kvinder op om på eget initiativ.

”Jeg spørger til gengæld uden omsvøb: ”hvordan går det i bunden?” og det viser sig gang på gang, at det går rigtig dårligt. Mange kvinder er holdt op med at gå i seng med deres mand, fordi det gør ondt. Men der er som sagt noget at gøre ved problemet. I de tilfælde bliver der tale om lokal hormonbehandling. Og den bliver også givet til kvinder med brystkræft. Men jeg kan kun tilføje, at indlægssedlen for alle præparater udelukkende skal bruges i pejsen. Når kvinder først har prøvet den lokale behandling, vil de ikke af med den, men de skal forstå, at der ikke er tale om en kur, men om en livslang behandling. Og det er ikke gjort på en formiddag.” Den generelle hormonbehandling virker på hede-svedeture, humørsvingninger og på nogle kvinder med ledsmerter. Den lokale hormonbehandling virker i skede, på blærebetændelse og i mindre grad ved problemer med tarmen.

Søg læge så snart overgangsaldersymptomerne viser sig

Christine Felding vil animere alle kvinder til hurtigt at søge hjælp, når de kommer i overgangsalderen. ”Rent geografisk er der forskel på, om kvinder søger læge med deres problemer. I København går kvinder langt hurtigere til deres læge, bliver henvist til en gynækolog og er en nem gruppe at hjælpe. De stoute fiskerkoner i Jylland har selvfølgelig også hedeture, men lider ofte i tavshed og i det skjulte. Dem skal vi have fat i. Ingen ringer på din dør og spørger: Har du hedeture? Derfor skal kvinder vide, at beder de om hjælp, er der noget effektivt at gøre."