Info

Læs mere på Line Baun Danielsens blog

www.linebaundanielsen.dk

Jeg husker, hvordan alle græd og følte sig afmægtige over for den hæslige sygdom. Dengang kunne lægerne ikke det, de kan i dag. Og i dag ved vi alle meget mere om kræft i underlivet - og mange af os bliver rutinemæssigt undersøgt. Jeg boede som helt ung i Stockholm i et par år. Her fik alle kvinder tilbudt et underlivstjek, når de fyldte 25. Også jeg, selvom jeg var dansk og tilflytter. Jeg fortsatte kontrollerne, da jeg efter nogle år i det svenske flyttede hjem til Danmark. Og det er jeg lykkelig for.

Hver 3. dag dør en dansk kvinde af livmoderhalskræft

Et par år senere fik jeg nemlig selv konstateret celleforandringer – altså forstadier til livmoderhalskræft - og måtte i flere år gennem både frysebehandlinger og 2 keglesnitsoperationer. Livmoderhalskræft er farlig – hver 3. dag dør en kvinde af sygdommen i Danmark. Men den er faktisk er relativ nem at opdage - forudsat at man passer på sit underliv. Danske kvinder lever et frit liv med mange partnere, og derfor er vi også mere eksponerede. Jeg glemmer aldrig den skyldfølelse, jeg følte, da en gynækolog engang forklarede, at canadisk forskning viste, at nonner, som jo ikke har det vilde sexliv (om noget) aldrig fik livmoderhalskræft.  Tag den og skam dig !

Tag imod HPV-vaccinen

I dag kan vi vaccinere vores børn, både drenge og piger fra de er 12 år, også selvom der en risiko forbundet med at blive vaccineret. Ligesom alle kvinder mellem 22 og 65 bliver tilbudt screening. Det skal vi huske at tage imod. Kræft i underlivet er farlig og dødelig. Jeg havde en årrække æren at være konferencier for Foreningen af Kvinder med Kræft i Underlivet (KIU). Hvert år, når vi mødtes inden konferencen var een eller flere af de kvinder, jeg havde mødt året før væk. Døde af deres sygdom. Det var så rædselsfuldt - men deres utrættelige kamp for at kaste fokus på sygdommen afkrævede så megen respekt. I mange år var det sådan, at der i Danmark dør flere kvinder af kræft i underlivet end i de lande, vi normalt sammenligner os med. Sygdomme i underlivet er ikke 'sexet' og derfor ikke noget, vi fokuserer så meget på. Skræmmende og slet ikke i orden. 

Få tjekket dit underliv

Hvad kan vi selv gøre? Ja, vi kan starte med at skaffe os viden om de symptomer, vi skal holde øje med. Vi skal lære vores underliv at kende, så vi hurtigt kan reagere på symptomerne. De fleste af os går til tandlæge regelmæssigt. Vi får ordnet fødder, negle og hud. Ja vi bliver sågar klippet regelmæssigt. Men vor ofte sørger vi SELV for at få tjekket 'undervognen'? Husk at passe dit underliv, som du passer dine tænder ... Det skylder vi os selv og vores familie.