Svedeture, hjertebanken, søvnløshed og angst er blandt de hyppigste symptomer for kvinder i overgangsalderen, men forløbene og sværhedsgraden af generne er meget individuelle.

En kvindes krop er udstyret med et vist antal æg fra fødslen, og for hver cyklus vil cirka 500 æg forsvinde. Når en kvinde når op i 50 års alderen, vil der derfor ikke være flere frugtbare æg tilbage, og så holder æggestokkene op med at producere de kvindelige kønshormoner. Selvom det er helt naturligt at gå i overgangsalderen, så vil op mod 80 procent af alle kvinder opleve ubehag i forbindelse med fasen. Det kan gå ud over livskvaliteten. forklarer Sven Olaf Skouby, der er overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Herlev Hospital.

”Svedeture, hjertebanken, søvnløshed og angst er blandt de hyppigste symptomer for kvinder i overgangsalderen, men forløbene og sværhedsgraden af generne er meget individuelle. Få vil måske slet ikke opdage det, men til gengæld modtager vi også ofte patienter, der får vendt op og ned på hverdagen. Søvnløshed og generelt ubehag skaber nemlig den her domino-effekt, der pludselig kan gøre det svært at performe på jobbet eller hjemmefronten, og fordi emnet generelt er meget personligt og tabubelagt, så kan der gå lang tid, før man får opsøgt den nødvendige hjælp”, lyder det fra overlægen.

Heldigvis er der flere måder, man kan dæmme op for generne, fortæller Sven Olaf Skouby.

”Først og fremmest er det rigtig vigtigt at dyrke motion. Især generne ved hede-/svedeturene vil aftale, fordi fysisk aktivitet træner kroppen til at skille sig af med varmen, ligesom det også har en sund effekt på hormonbalancen. Hvis man imidlertid dyrker sin motion, og stadig har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, er der enten mulighed for at supplere op med kosttilskud og andet naturmedicin eller at få hormonel behandling med for eksempel tabletter, plastrer eller gel. Hormonbehandlinger har desværre tidligere haft et dårligt ry, men for de rigtige patienter kan det være nøglen til en velfungerende, genefri hverdag på trods af klimakteriet”.