Det er måske ikke så rart at fortælle omverden om sine mave-tarmproblemer, men faktisk har cirka hver femte dansker en tarmsygdom, så det er noget, de fleste kender til, enten som pårørende eller som én, der har en af sygdommene. Derfor er det stort problem, at en sygdom som eksempel irritabel tyktarm, også kaldet IBS, stadig er så ukendt for de fleste - for cirka 15 procent af befolkningen har lidelsen, siger Charlotte L. Nielsen, landsformand for Colitis-Crohn foreningen. ”Mange går med irritation, mavesmerter, diarré eller forstoppelse i flere år, før de tager kontakt til deres læge. Det er et stort problem, for sygdommen sænker livskvaliteten drastisk, og der flere ting, man kan gøre for at lindre irritationen.”

IBS - sygdommen ingen kan se

På nuværende tidspunkt har læger ikke en måde at måle konkret, om man har IBS. Derfor troede man også i mange år, at det var en funktionel lidelse, da man ikke har kunnet finde fysiske indikationer på lidelse. Men for dem der har sygdommen, er det meget fysisk, siger Charlotte L. Nielsen. ”Når du har spist et måltid mad, kan du ligne en gravid i ottende måned. Maven puster sig op, og det gør ondt. Mange oplever træthed, smerter i led, diarré eller forstoppelse. Det er en meget fysisk sygdom, som kan være ret så invaliderende,” siger." I skrivende stund kan lægen spore sig ind på, om patienten har IBS ved at se på symptomerne.

Behandlingen mod IBS findes

Selvom man ikke kender til årsagerne til sygdommen, har man alligevel lavet medicin, der lindrer symptomerne på IBS, men desværre er det de færreste, som kender til medicinen. ”Medicinen gør, at man kan få en mere tålelig hverdag med IBS, men mange kender desværre ikke til medicinen, og det er meget ærgerligt, da mange bliver ret påvirket af sygdommen og må se sig nødsaget til blive hjemme fra arbejde eller skole,” siger Charlotte L. Nielsen.

En del IBS-patienter følger en diæt, hvor man udelader nogle fødevarer med FODMAP-stopper, fordi det begrænser symptomerne på IBS for nogle. FODMAP er svært fordøjelige sukkerstoffer, som gærer i tyktarmen og udvikler meget luft, rumlen og mavesmerter. En low-FODMAP diæt er en diæt, der begrænser indtagelse af sukkerstofferne: laktose, som findes i mælkeprodukter; fruktose, der findes i frugt, sirup og honning; fruktan, der f.eks. findes i hvede og løg; galaktan, som bl.a. findes i kål, bønner og linser, og sukkeralkohol (polyol), der kan findes i kunstige sødemidler og frugt.  Man finder ud af, hvilke af fødevarerne som giver symptomerne ved at introducere dem en af gangen.  

Crohns sygdom har flere alvorlige følgesygdomme

Udover IBS findes der også andre tarmlidelser, såsom kronisk tarmbetændelse, dvs. Crohns sygdom og Colitis. Begge sygdomme er alvorlige, og skal behandles enten medicinsk eller kirurgisk. Det er vigtigt, at Crohns sygdom bliver behandlet, da den ellers vil være livstruende. Men selvom sygdommen behandles, så kommer den med mange følgesygdomme. ”Crohn sygdom opstår ved, at immunforsvaret angriber hele kroppen, og det er især er mave-hals-kanalen, sygdommen angriber. Med tiden ødelægges vævet, så det ikke længere er funktionelt, og hvis man ikke sikre sig behandling, kan sygdommen være livstruende,” fortæller Charlotte L. Nielsen, der selv er pårørende til flere med Crohns sygdom. Lige nu er der 20.000 danskere med Crohns Sygdom.

Patienter med Crohns sygdom lever lige så længe som gennemsnitsdanskere, men selvom sygdommen er i ro, så er det ikke ensbetydende med, at de er raske, da der følger mange komplikationer med sygdommen, såsom andre autoimmune sygdomme, ledsmerter, øjnene og træthedssyndrom.