Mimi Jakobsen

66 år, Generalsekretær for Red Barnet
Fra 1989 til 2005 Formand for det nu lukkede parti Centrum-Demokraterne
Tidligere Socialminister, Kulturminister og Erhvervsminister

Mimi Jakobsen har i sine 40 år som offentlig person oplevet lidt af hvert. Hun blev stemt ind i folketinget som 28-årig, blev minister for første gang bare fem år senere under Schlüter-regeringen og har siden indtaget centrale positioner i efterfølgende regeringer og oppositioner. Hun har været direktør i Scleroseforeningen, formand for Centrum-Demokraterne og er i dag generalsekretær i Red Barnet. Og så har hun været bidt af en flåt. Netop det lille bid i 1997 fik voldsomme konsekvenser for den dengang 48-årige Mimi Jakobsen. Den overførte nemlig den farlige sygdom borrelia til hende, og de efterfølgende lammelser i ansigtet tvang ikke blot Mimi Jakobsen til at sygemelde sig selv fem måneder fra sine pligter på Christiansborg. De tvang hende også til at gennemgå en kosmetisk operation, for igen at kunne genkende sig selv, når hun så sig i spejlet eller deltog i en debat på TV.

Det var tid til operationerne

”Jeg bryder mig i forvejen ikke om at se mig selv i fjernsynet, men når det engang imellem skete, kunne jeg slet ikke abstrahere fra, hvor meget den ene del af mit ansigt hang. Naturligvis frygtede jeg, at andre så mig ligesådan, og at mit udseende ville stjæle fokus fra de budskaber, jeg nu engang havde”, fortæller Mimi Jakobsen. Som månederne gik begyndte hun også at få besvær med at se, og det var katalysatoren, der endelig sendte den tidligere minister under kniven. ”Borreliaen havde simpelthen lammet det meste af mit ansigt, men lammelserne var meget ulige fordelt. Det betød, at dele af mit ansigt simpelthen hang helt skævt i forhold til resten. Efterhånden kunne jeg end ikke se ordentligt. Da vidste jeg, det var tid til at få foretaget operationerne”, husker hun.

Bred opbakning

I slutningen af halvfemserne måtte hun derfor gennemgå flere operationer for at få løftet ansigtet på plads. ”Over to år gennemgik jeg i alt to operationer, fordi jeg simpelthen ville se mere normal ud, og ikke være dømt til et arbejde som en bogopsætter i kælderen på det Kongelige Bibliotek, der aldrig så dagens lys”, siger hun og slår over i latter. Mimi Jakobsen erkender gerne, at der i dagens Danmark er et tabu forbundet med kosmetiske operationer. Hun oplevede imidlertid ingen modstand blandt sine venner og bekendte, tværtimod, fortæller hun. ”Folk i min omgangskreds var meget forstående for min situation, og bakkede mig op i min beslutning om at få det udbedret. Man går selvfølgelig ikke hen til sin gode kammerat, og siger: ”Hold op hvor det pyntede, at du blev opereret i ansigtet”, men i og med jeg selv fik det meget bedre med mig selv, var de utroligt glade på mine vegne”, forklarer hun.

En mærkelig trend

Hun indrømmer dog gerne, at den trend der eksisterer med kosmetiske indgreb og operationer hos kendisser og realitystjerner, slet ikke er hendes kop te. ”Jeg forstår simpelthen ikke, man vil strammes op i en sådan grad, at man bogstaveligt talt ikke kan fortrække en mine. Jeg har ondt af dem, der har det så dårligt med sig selv, at føler sig nødsaget til at tage så drastiske midler i brug”, siger Mimi Jakobsen. Hun stiller sig imidlertid hellere end gerne frem, og advokerer for fordelene ved kosmetiske operationer, hvis man virkelig slås med selvværdsproblemer, og føler sig utilpas med sig selv og sit udseende. ”Ultimativt kommer det helt og aldeles an på dit eget velbefindende. Hvis noget ved dit udseende går og nager dig, skal du gøre det for dig selv, og ikke lade dig hindre af, at andre tænker deres om sådanne operationer. Det er noget, man gør for sig selv”.