Der er jo mange muligheder. Du kan få bleget tænder. Du kan få sat porcelænskroner på, og du kan få tænderne rettet. Hvis du ser tv-programmer fra USA, er der jo også nogen, der har fået tandkødet rettet til, så tandkronerne virker længere. Vi går ikke så meget til den her i Danmark som i USA, men der er flere patienter, der ønsker kosmetisk tandbehandling end tidligere.

Hvor godt virker de forskellige muligheder?

Hvis du for eksempel vil have tænderne bleget, skal du have en tandlæge til at se, om dine tænder kan tåle det. Og hvis du har kroner, porcelænsfacader eller plastfyldninger, skal du vide, at disse ikke bliver bleget. En blegning holder heller ikke hele livet. Heller ikke porcelænsfacader. Og i hvert tilfælde vurderer tandlægen, om det er sundt for patientens tænder. Hvis patienten f.eks. har syreskader, kan tænderne ikke tåle blegning, og det vil heller ikke hjælpe på farven.

Hvorfor får folk typisk lavet disse ting?

Ofte vil patienterne gerne have bleget tænderne hvidere. Eller de har meget store sølvfyldninger, som de gerne vil have lavet om til plastfyldninger. Og det kan være tandregulering. Nogle vil have lukket et hul med et implantat. Der kan være flere grunde til det: Patienten kan have en dårlig tand, som trækkes ud, eller man kan miste en tand ved en ulykke, Der også nogen, der fødes med manglende tandanlæg. Særligt hvis man har gode tænder, vil man ofte bruge et implantat frem for f.eks. en bro, da tandlægen så ikke skal slibe på nabotænderne. At få lukket et hul i tandrækken gør selvfølgelig tandsættet pænere og patienten får også noget mere at tygge med. Andre har så store syreskader på tænderne, at de ønsker at få porcelænsfacader eller kroner på.

Overvejelser ved kosmetisk tandbehandling

De skal spørge om, hvad der kan gøres, for at det kommer til at se bedre ud. Et er, at man selv kan have nogle ideer, noget andet er, om det kan lade sig gøre. Og så skal de tænke på, at der ikke er så meget, der varer evigt. Det bedste er at tale med sin tandlæge og spørge, om der kan gøres noget, om det skader tænderne, og om det bliver pænt.